Ekip olmak için kritik nokta. (İLETİŞİM)
İnsanlar uzun yıllardan bu yana çevreleri ile etkileşimde bulunmaktadırlar. Bu etkileşim çoğu zaman isteyerek olsa da, bazı zamanlar da zorunlu olarak etkileşimde bulunmaları gerekmektedir. Hiç bir birey kendini etkileşimden soyutlayacak güç de değildir. Hatta çevresi ile etkileşimi ve iletişimi olmadan yaşaması oldukça güçtür. Her an farklı bireyler ve farklı ortamlar içerisinde iletişim halindedir. Evde, okulda ve iş yerinde bunlar başlıca etkileşim ve iletişim ortamlarıdır. Bunlarda etkileşim çeşitliliği açısından en geniş yelpazeye çalışma alanlarımızı koyabiliriz. Karşılaştığımız her yeni insan daha çok çalışma alanlarımızda karşımıza çıkmaktadır.
Çalıştığımız alan içerisinde ise en çok iletişim halinde olduğumuz kişiler ise ekip arkadaşlarımızdır. Ekip içerisinde faydalı ve sağlıklı bir iletişim bir ruh ortaya çıkarır ve bu ruh birçok başarıyı beraberinde getirir. Bir şirket için olsun ya da bahsettiğimiz bir ekip için olsun, en vazgeçilmez faktörler çalışanların birbirleri ile olan etkileşimi ve iletişimidir.
Ekip olmanın ya da bu ekip içerisinde bir birey olmanın başlıca sorumlulukları vardır. Biz biliyoruz ki her sorumluluğun yanında muhtemel sorunlarda mutlaka vardır.
Nedir bu ekipler içerisindeki sorunlar?
- Ekip liderinin yönetim becerilerinin zayıf olması
- Ekip üyelerinin, sorumlu olduğu alanlarının dışına çıkmaları (düzen eksikliği)
- Ekip üyeleri arasındaki kişilik uyuşmazlığı ve çatışmaları
- Ekip içerisindeki üyelerin, birbirleri arasındaki güvensizliği
- Motivasyon eksikliği
- Toplantı kültürünü oluşturamama
- Birlikte hareket edememe
- Bir sorunu çözmede ya da yeni bir fikir geliştirme esnasında tartışılan konuyu bireyselleştirme
Yukarıdaki maddeler daha birçok muhtemel sorun ekleyebiliriz ancak belli başlı sorunları öne çıkarmak istedim. bunun yanında ekip içerisindeki üyelerden kaynaklı bireysel düşüncelere dayalı sorunlar da ekip ruhunun çökmesine neden olmaktadır.
Bunlar;
- Bu benim sorunun değil
- Bir de onların işi ile mi uğraşacağız?
- Ben bu işin olmayacağını söylemiştim.
- Üstüne vazife olmayan işlere burnunu sokma
- Ben ne söylüyorsam onu yap yeter
- Esas iş bu
- Oylama yapalım
gibi sorunlar ile yaşayan ekiplerin çok uzun süre ayakta kalmaları daha görülmemiştir. Bu sorunların tümü ekip içerisinde motivasyonsuzluğa ve güven eksikliğine neden olmaktadır. Negatif düşünceler ve negatif olgulardan uzaklaşamadığımız sürece ekip olmamızı beklemek oldukça zordur. Bu konuyu doğadan bir örnek vererek tamamlamak istiyorum. Bir meyve ağacı düşünün, her yıl meyve vermeye çalışıyor. Ancak meyvelerinden yararlanan çiftçi Amca her yıl ağacın meyvelerinin daha kaliteli ve verimli olabilmesi için buduyor ya da aşılıyor. Kurumuş dalları alıyor, muhtemel hastalık yollarını kapatıyor. Bu ağacın yerine bir ekibi de koyabiliriz. Kangren olmuş eli kesmez isek, yarın öbür gün tüm kolu kesmek zorunda kalabiliriz. Bu yüzden erken önlemler ile negatif düşünceleri çıkarmalıyız ve tüm motivasyonumuz ile çalışmalarımızı sürdürmeliyiz. Ekip olmak zor iştir. Zoru sevenler ile çalışmak paha biçilemez :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder