9 Aralık 2013 Pazartesi

IX. Endüstri İşletme Mühendisliği Kurultayı

9.-endustri-isletme-muhendisligi-kurultayi






























Endüstri - İşletme Mühendisliği Kurultayı

Her yıl olduğu gibi bu yıl da TMMOB tarafından düzenlenen Endüstri - İşletme Mühendisliği Kurultayı, bu yıl 6-7 Aralık tarihinde Eskişehir Osmangazi Üniversitesinde birbirinden değerli şirket yöneticileri, uzmanlar ve önemli konular ışığında başladı. Açılış konuşmasında, yönetici
Prof. Dr. Nihat YÜZÜGÜLLÜ ve panelistler, Prof. Dr. Osman COŞKUNOĞLU, Prof. Dr. S.Ümit OKTAY FIRAT ve Prof Dr. Sinan KAYALIGİL ile oturum çok renkli konuşmalara sahne oldu. Sadece panelister değil dinleyicilerinde söz alıp paylaşım yaptığı açılış oturumunda birçok farklı alanlarda Endüstri ve İşletme Mühendisliğinin dünyadaki ve ülkemizdeki yerinden bahsedildi.
isletme-muhendisligi-kurultayi

Açılış konuşması oturumunun ana temalarından biri ''İnovasyon'' oldu. Konuşmacıların ve dinleyicilerin ortak katılımı ile dünyada ki ve ülkemizdeki inovasyon kavramı işlendi. Çeşitli görüşlerin söylendiği oturumda daha medyanın ülkemizin inovasyon gelişimini fazla abartıldığı görüşü hakimdi. Bu görüş sayısal ifadeler ile açıklandı. Sayısal veriler ışığında ülkemizin medyanın bahsettiğinin aksine kötüye gittiği gösterildi. Medya üzerinde şişirilen inovasyon değerleri açık açık söylendi. Ülkemizin bu yıl ki inovasyon sıralaması 145 ülke içerisinden 55 ile sonuçlandı. Ancak geçen yıla baktığımızda ise 44. sıra da yer almıştı. İşte bu nedenle medyanın neden böyle bir algı yaratmak istediğine değinilerek şirketler için başka bir önemli konu olan sürdürebilirliğe değinildi.
Birleşmiş Milletler Sürdürebilirlik İlkeleri ile şirketlerin bu ilkelerinin farkına varması amaçlandı ve 4 ana başlık ile 10 ilke açıklandı.Bu ana başlıklar ise;
-İnsan :Hakları
-İşgücü
-Çevre
-Yolsuzluklar İle Mücadele
bu ana başlıklar ile 10 ilke dinleyicilere aktarıldı. Her biri ayrı bir öneme sahip olan bu ilkelerin uygulanması gerektiği ve ülkemizde ne kadar uygulandığı hakkında tartışma ortamı oluşturuldu. Bununla birlikte açılış konuşması haricinde 2 gün boyunca Endüstri ve İşletme Mühendisliği ana dallarını içeren 10 oturum ve kapanış konuşması ile bilgiler ve deneyimler içinde 2 gün geçirmiş olduk.
Bir Endüstri Mühendisi Adayı olarak kendi açımdan değerlendirdiğimde elbette çok faydalı oturumlar ve konular işlendi diyebilirim. Ancak benim açımdan pek faydalı geçmedi diyebilirim. Nedeni ise benim çalışmak istediğim alanlar hakkında oturumlar ve konuşmalar yapılmadı. Her zamanki gibi Endüstri Mühendisliği ana dallarından olan üretim ve istatistiğe yoğunlaşılmıştı. İsterdim ki biraz pazarlama yönetimi, satın alma ya da satış üzerine de oturumlar oluşturulmasıydı. Ne yazık ki yine bu şekilde oturumlar gerçekleştirilmedi. Umuyorum ki önümüzdeki senelerde bu tarz oturumlar da gerçekleştirilecektir. Çünkü biz Endüstri Mühendislerinin birçok alanda yeteneğinin olduğunu herkes gibi bende biliyorum.
Sonuç olarak tüm Endüstri, İşletme Mühendislerine ve adaylarına bu kurultayı öneriyorum. Kesinlikle her yıl katılınması gereken bir organizasyon olduğunu düşünüyorum. Herkesin bir gün tatmasında kendileri için büyük fayda olabileceğini görüyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder