28 Ekim 2013 Pazartesi

Şirketler İçin Ekonomik İşçi

sirketler-ve-ekonomik-isci

Çalışanlarınız ekonomik olarak çalışıyor mu?

Şirket yönetiminde ekonomik olarak çalışmak dendiğinde genelde maddi açıdan düşünülüyor. Ancak konumuz şirketin ekonomik olarak çalışması değil, çalışanlarınızın ekonomik olarak çalışmasıdır.
Peki, nedir bu ekonomik olarak çalışmak bunu etkin yönetim bilgini olan W.Taylor'un bilimsel yönetim akımı düşüncelerinden açıklamak ile başlamak istiyorum.
W.Taylor 1911 yılında bu tarihe kadar yaptığı çalışmaları bir kitapta toplamıştır ve kitapta konumuz ile alakalı 2 madde gözüme çarpmıştır. Bunlar;
1) İnsan iş için gerekli olamayan bir takım hareketleri yapmaktaydı. Böylece, işe harcayacağı enerji ve zamanının büyük bir kısmı boşa gidiyordu. En basit yapabileceği işleri,
daha güç ve karmaşık yol ve yöntemlerden hareket ederek yaptığı için çabuk yoruluyordu.
2) Çalışma zamanını tamamlayıp, belli bir süre sonra paydos etmesi sonucunda, elde edilen verim düşük olmaktaydı. Çünkü, kişinin gerekli hareketler yanında süreksiz olanlarını da yapması hem saat başı üretimini azaltmakta hem de işçiyi çok yorarak, çalışma saatleri ilerledikçe verimini düşürmekteydi.

Günümüzde birçok şirket yukarıda basit olarak verilen bilgileri kullanarak ve geliştirerek yoluna devam etmektedir. 

Çalışanlarını ekonomik olarak çalıştırmak şirketlere nasıl bir fayda sağlamaktadır?

Şirketler günümüzde verimlilik üzerine çalışanların dışında birçok verimlilik konularını kullanmaktadır. Peki neden verimli olunmalıdır. ''Şirket kar etmek zorundadır'' ve şirketin kar etmesi için verimlilik esaslarını uygulaması gerekmektedir. Bunlardan biri de çalışanlarını ekonomik olarak çalıştırmasıdır. Çalışanlar ekonomik olarak çalıştığında şu gibi sonuçlar meydana gelmektedir.
- Çalışanlar gereksiz işlerden sıyrılarak zaman daha verimli kullanılmakta ve üretim hacmi daha çok artmaktadır.
- Çalışanların yine gereksiz işlerden sıyrılması ile gereksiz yorulmaları önlenmekte ve çalışma saatlerinin sonlarına doğru düşecek olan verimlerinin zamanı uzatılmaktadır. Bununla beraber yine üretim hacminde ki artış sağlanmaktadır.
- Ekonomik çalışma ile çalışan sayılarının tekrar düzenlenerek daha az çalışan ile daha çok verim oluşturulmaktadır. Bunun sonucunda şirketin kar marjını katlamaktadır.
Yukarıda ki maddelere tekrar bir göz atarsak, şirketler için en gerekli maddesi olan kar etme düşüncesini gerçekleştirme için çalışanlarını ekonomik olarak çalıştırması, şirket için birçok kar etme yolu açmaktadır.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder