Gün ortasında ev arkadaşım ile kahvaltı sırasında çalışanların şirketler ile uyumsuzluğundan ve çalışan seçimindeki hatalar üzerine deneyimlerimizi birbirimize aktarıyorduk. Bu konuşmanın üzerinden saatler geçmesine rağmen akşam kitabımın(Çığır Açan Marka) başına oturmuşken aklıma şöyle bir soru takıldı. Marka bir şirketin, çalışan profillerini az çok zihnimde canlandırarak, bu çalışanların işini yaparken ne kadar çalıştığı marka ile mutlu olduğu üzerine çıkarımlarda bulunmaya çalıştım. Çalışma hayatımda deneyim yaşadığım iki marka üzerine kendimce bir çalışan profili oluşturdum ve yaptığım işte çalışırken ne kadar mutlu olduğumu sorguladım. Sorgulama aşamasında şu soruyu sordum kendime, acaba bu şirketlerde çalışırken çalıştığım markalara ne kadar bağlıydım?
Cevap çok basitti oldukça bağlıydım ve işimin hakkını vererek ve gereğinden fazla emek veriyordum. Aynı zamanda işten ayrılmama rağmen beni nasıl etkilediklerini şuan anlıyorum. Bana verdikleri kültür ve çalışma şartlarından dolayı bu markaları herkese aktarıyordum. Örnekler veriyor ve konuştuğum kişilere bu markalara hayran kalmalarını sağlıyordum. Peki beni bu derece etkileyen neydi? Niçin bu markalardan olur olmaz çevremdeki kişilere bahsediyordum?
Kişisel gelişim üzerine bir kaç video izlemek üzere internet üzerinde dolanırken belki de çoğu kişinin daha önce görmediği ve dinlemediği bir video ile karşılaştım. Video'nun başlığı Eğer Para Olmasaydı idi. Dikkatimi çekti ve izlemek için açtım. İngiliz düşünür ve yazar olan Alan Watts'ın bir konuşmasının ses kaydı geçiyordu. İzlemeye devam ettim ve ilk izlememden sonra kendi kendime şöyle dedim '' Ben bunu daha önce niye görmedim ya da daha önce niye izlemedim'' diyerek kendime sitem ettim.
Video'da Alan Watts'ın bir ses kaydı yer alıyor. İnsanlara ne yapmak istediği soruyor ve nelerden yapmaktan hoşlanacaklarından bahsediyor. Örnek olarak da üniversite öğrencilerinin kendine hep aynı soruları yönetmelerinden bahsediyor. Öğrenciler ''Okulumuz bitiyor ve biz ne yapacağımızı bilmiyoruz'' diyorlar. Alan Watts'ın her zaman verdiği bir cevap var ''Eğer para diye bir şey olmasaydı ne yapmak isterdin?''.diye bir soru yöneltiyor. Çok gerçek ve çok acınası bir soru değil mi, kim istediği işi yapıyor ki? Hangimiz sevdiğimiz işlerde ve sevdiğimiz ortamlarda hayatlarımızı geçiriyoruz ki? Gerçekçi olalım ve Alan Watts'ının sorusuna kısa bir süre düşünerek cevap verelim.
''Eğer para olmasaydı ne yapmak isterdin?''
Alan Watts'ın diğer bir can alıcı sözü ise, ''Eğer en önemli şeyin para kazanmak olduğunu düşünüyorsanız, hayatınızı boşa geçirmiş olacaksınız!''. Sonrasında ise şu cümleyi kuruyor Alan Watts'ın ''Şayet böyle düşünüyorsanız, Hayatınızı sürdürmek için sevmediğiniz şeyleri yapacaksınız ve bu sevmediğiniz şeyleri yapmaya devam etmekten başka bir şey olmayacak, Çok Aptalca''. Şu zamanda çoğu insan için geçerli olan cümleler değil mi? Her birimiz ömrümüzü para kazanmak için, dostlarımızdan uzak, yapmak istediklerimizi yapmayarak ve hatta sevmediğimiz işi yaparak kazanmıyor muyuz? İşte burada yapılması gereken çok açık, sevdiğin işi yaptığın taktirde bir gün mutlaka istemediğin halde sevdiğin işten para kazanacaksın. İşte o zaman mutlu olacaksın. Şöyle bir düşünelim, dünyada birçok insan sevmediği işlerde çalışmak zorunda kalıyor. Bunun nedeni de tabi ki hayatını sürdürebilmek. Yapılması gereken bir şey ancak şu açıdan baksak daha mutlu bir hayat yaşamazmıydık? İş seçerken sevdiğimiz işe, yapmak istediğimiz işe girmek için çalışsaydık daha mutlu olmazmıydık? Bize engel olan ne? Ailemiz mi, dostlarımız mı yoksa toplum baskısı mı? Herkes kendi hayatını yaşamak ya da herkes kendi hayatını devam ettirmek zorunda değil mi? Tekrar aynı söze geliyoruz.
''Eğer en önemli şeyin para kazanmak olduğunu düşünüyorsanız, hayatınızı boşa geçirmiş olacaksınız?''
ve yine
''Hayatınızı sürdürmek için sevmediğiniz şeyleri yapacaksınız ve bu sevmediğiniz şeyleri yapmaya devam etmekten başka bir şey olmayacak.''
Şimdi dilerseniz video'yu izleyelim ve hepimiz için bir öneri, her gün izleyelim.
Kariyer Hayatınız değişecek - Eğer Para Olmasaydı - Alan Watts
İstediğiniz şeyleri yaparak geçirdiğiniz kısa bir hayat, zavallı bir şekilde harcanmış uzun bir hayattan iyidir.
Brandweek İstanbul ile 2 gün geride kaldı ve daha 2 gün olmasına rağmen çok ses getirdi diyebiliriz. Türkiye Lovemark ürünlerinin de açıklandığı etkinlikte aslında çok da sürpriz olmayan şirketler ve ürünleri yer aldı. 2 gündür devam eden ve sadece markaların konuşulmadığı, bunun yanında markalaşmanın da püf noktalarının anlatıldığı konuşmalar ve bir birinden kaliteli ve deneyim sahibi konuşmacılar etkinlikte yer aldı.
Marka ile nasıl yolar kat edileceğinin de birçok konuşmacı tarafından anlatılması biz marka meraklılarının da kalbini çaldı diyebiliriz. Her biri profesyonel şirket yöneticileri olan konuşmacıların, şirketlerinin marka planlarından ve neler yaptıklarından az da olsa biz deneyim arayan kişiler için ip uçları verdiler.
Lovemark ödüllerinin de sahibini bulduğu etkinlikte, hepimizin gayet iyi tanıdığı şirketler ve ürünleri yer aldı.